Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

A hangterápia hatása és gyakorlata

A hangterápia, vagy rezgésterápia a hanggal való gyógyítás és idegnyugtatás.

A hang nem más, mint a levegő által továbbított rezgés, ami fizikai hatással van az emberi testre. A hangterápia ezt a rezgést használja ki.

A hangterápiát főként stresszoldásra, relaxációra, hangulatjavításra használják, de léteznek már olyan kutatások, melyek szervi, fizikai betegségek tüneteinek enyhítésére és gyógyítására is alkalmasnak találták.

Jellemzően vibráló hangszereket használnak (hangtál, gong, handpan), de énekszóval is végezhető, kísérhető a hangterápia.

Cikkünkben most körbejártuk a hangterápiát, tudományos szempontból is, nézzük, mi mindenre jó, avagy nem jó!

A hangterápia eredete és használata

Honnan ered a hangterápia?

Forrás: anup panthi, Pexels

A hangterápiát, vagyis a rezgésekkel való gyógyítást a legtöbb ősi kultúra ismerte és alkalmazta. Az ókori Görögországban mentális betegségek kezelésére használták, de gyógyítottak vele Egyiptomban, Kínában, Japánban és Tibetben, illetve az ausztrál őslakosok is ismerték.

Az ősi, természeti népek hite szerint a világon mindent átjár az energia. Úgy hitték, hogy az energiaáramlás zavara rossz hangulatot és betegségeket is okoz, mivel a környezetünk rezgései hatnak a testünkre, kedvünkre, mentális jóllétünkre. Bár első hallásra ez elég misztikusnak tűnik, tudományosan is mérhető energiamezők valóban léteznek.

A hangterápia sem egy ezoterikus dolog, vannak tudományosan is (el)ismert gyógyhatásai. Főként a hétköznapi stresszkezelésben és orvosi értelemben, betegek esetén a fájdalomcsillapításban érnek el vele jó eredményeket.

A hangterápia kiválthatja a hagyományos orvosi kezelést?

Nem, inkább kiegészítője lehet az orvos által felírt kezelésnek.

Nem javasoljuk, hogy bárki elhagyja a gyógyszerét, kezelést és helyette hangterápiára járjon.

A hangterápiáról rengeteg cikket találni az interneten, de ez egészségügyi hatásaira tett állításokat érdemes fenntartással kezelni, ugyanis ezek mögött a legritkább esetben vannak valódi tények, bizonyítékok (kivéve természetesen a valóban tudományos jellegű cikkeket). Sok esetben ezek szubjektív vélemények, a hangterápiának tulajdonított gyógyhatások egyéni tapasztalásai, amiket semmilyen tudományos vizsgálat sem igazol.

Ezért nem szabad azt gondolni, hogy egy súlyos, krónikus betegségre a hangterápia önmagában lesz a megoldás. 

Hogyan használják a hangterápiát?

Forrás: Arina Krasnikova, Pexels

A hang, vagyis a rezgések mentálisan és fizikailag hatnak a testünkre, amit részben néhány kutatás is igazolt, de további tudományos vizsgálatok szükségesek. 

A hangterápia módjai:

 • zenehallgatás*
 • zenére* való éneklés
 • mozgás a zene* ütemére
 • meditáció 
 • zenélés*

*Ne a megszokott dallamos zenére gondoljunk, hanem hangtálak, gongok, hangvillák által keltett fémes hangra, rezgésre. Másrészt fontos megjegyezni, hogy az akusztikus hangszerek által keltett rezgések sokkal erősebben hatnak ránk, mint a hangjukról készült felvételek. Már a kihangosítás sem az eredeti rezgéseket továbbítja.

A hangterápia során ún. melodikus- és ritmushangszereket használnak, amiket időnként speciális éneklési technikákkal egészítenek ki.

A hangterápia fajtái

 1. Vibroakusztikus terápia (alacsony frekvenciájú hangterápia)
 2. Zeneterápia
 3. Hangfürdő, hangmasszázs, hangpancsi
 4. Binaurális ritmusok (a két füllel eltérő hangokat hallunk)

A hangterápia szinonimájaként a köznyelvben használják a hangfürdő, hangmasszázs, rezgésterápia kifejezéseket. Ezek a szeánszok bárki számára elérhetőek, a résztvevők kényelmes pozícióba helyezkednek, törökülésben vagy puha matracon fekszenek, miközben a hangterápia vezetője megszólaltatja a hangszereket, esetleg énekkel kíséri magát.  

Közben gyakran gyújtanak füstölőket vagy illóolajokat párologtatnak, a nyugalmat és ellazulást pedig a kevés, meleg fény is segíti.

A hétköznapi problémák megszüntetésére (idegesség, stressz, nyugtalanság, alvászavarok) a hangterápia hatékony módszer.

A hangpancsi egy kifejezetten gyerekek számára kitalált, vezetett hangfürdő. Célja a relaxációs technikák korai elsajátítása (feszültségkezelés) és készségfejlesztés. A hangpancsi segíthet fejleszteni a gyermekek önismeretét, érzelmi és értelmi intelligenciáját.

Forrás: Antoni Shkraba, Pexels

A Hangterápia elvei és hatásai

Ma már tudjuk, hogy számtalan betegség kiváltó okai között szerepel a stressz, ezért a relaxációs technikák nagy segítséget nyújtanak a kezelésben, megelőzésben.

A hangterápia hatásai a tudatunkra és agyunkra

A British Academy of Sound Therapy saját hangterápiás módszert (BAST) alkalmaz. 

A BAST során különböző hangszereket kombinálnak, így olyan rezgéseket hoznak létre, amikkel képesek befolyásolni az agyhullámok frekvenciáját. Ezáltal a hangterápia résztvevője egy mély, meditatív tudati állapotba kerül, ezt Módosult Tudatállapotnak nevezik (angolul altered state of consciousness = ASC). 

Egy 2020-as kutatás eredményei szerint a hangterápia lassítja az agyhullámokat, ezáltal megnyugtat és egy álomszerű tudatállapotot idéz elő. Ebben az állapotban lassul a légzés és a szívverés, csökken a vérnyomás. Ez segíti az immunrendszerünk működését, csökkenti a stresszhormon szintet és növeli azoknak a hormonoknak a szintjén, amik hatására jól érezzük magunkat.

Azt már tudjuk, hogy a rezgések mentálisan és fizikailag hatnak ránk. Nem mindegy azonban, hogy milyen hangszert és milyen hangfrekvenciát használunk. Több neurológiai kutatás is kimutatta, hogy az agy 40 Hz-en futó ún. gamma hullámokkal folytatja saját belső kommunikációját. Ha ebben zavar támad, akkor a hangterápia egy fajtája, a vibroakusztikus terápia (alacsony frekvenciájú hangmasszázs) segíthet helyreállítani az egyensúlyt.

A hangterápia orvosi alkalmazása

Tapasztalatok szerint a műtét előtt végzett hangterápia hatékonyabban csökkenti a szorongást, mint a gyógyszerek. 

Egy 2017-ben végzett kutatás például igazolta, hogy egy 30 perces hangterápia, kombinálva a hagyományos kezeléssel, csökkentette a fájdalmat gerincműtéten átesett betegeknél.

Speciális képzettséggel rendelkező szakemberek végeznek hangterápiát a fizikai rehabilitációban, fájdalomkezelésben és agyi sérülteknél.

A hangterápia eszközei

Gongok hangterápiához
Forrás: cottonbro studio, Pexels

A hangterápia legfontosabb eszközei a tibeti hangtálak, melyeket Nepálban, Tibetben évezredek óta használnak gyógyításra. A tibeti hangtál-terápia lényege, hogy a különböző fém ötvözetekből készült edények egy bizonyos rezgést keltenek, melyek hatnak a testünkre, ellazítják és megnyugtatják a lelket. Ezért a hangmasszázs kifejezés szó szerint is értendő, hiszen a vibrálás átmasszírozza a testünket.

A nyugati világban alkalmazott tibeti hangtálakkal végzett hangterápiát egy német fizikus, Peter Hess dolgozta ki, aki Tibetben és Nepálban szerezte ismereteit.

A Peter Hess-féle® tálak hangtartománya kb. 100-2800 Hz közé esik.

Hangterápiához használható hangszerek:

 • Hangtál
 • Hangvillák
 • Gong
 • Fém nyelvdob
 • Handpan
 • Kristály piramis
 • Kristály hárfa
 • Dobok pl. sámándob, óceándob
 • Esőoszlop, esőcsináló
 • Kalimba (hüvelykujj zongora)
 • Tingsha (tibeti fém korongok)
 • Shaker
 • Doromb

A Handpan hangszer szerepe a hangterápiában

Handpan hangterápiás használata

A handpan új eszköz, és különleges helyet foglal el a hangterápiában, ugyanis tud valamit, amit a legtöbb hangterápiás eszköz nem tud: dallamot játszani. A handpannel egyszerre tudunk rezgéseket kelteni és dallamokat létrehozni.

Ettől léphet a handpannel végzett hangerápia egy magasabb szintre, ez a zeneterápia.

Míg a hangterápia a rezgések fizikai hatásain alapszik, a zeneterápia során a dallamok az érzelmeinket is megérintik.

A zeneterápia egy viszonylag új terület, azonban a nem invazív kezelésekben máris

komoly eredményei vannak. A pszichés és viselkedési zavarokkal élők életminőségét jelentősen javítja, például csökkenti a depressziót és szorongást, valamint növeli az önbizalmat és az érzelmi kifejezőkészséget.

Sőt, az altatódalokkal kísért zeneterápiával, érintéssel kombinálva a koraszülötteket érő stressz is csökkenthető. Ezáltal segíti a babák idegrendszeri fejlődését, légzését és a táplálkozási nehézség is enyhíthető.

A handpan a legerősebb eszköz a hangterápiában, mivel intenzíven rezonál és vibrál (rezeg), a hangja minden irányba terjed és betölti az egész teret.

Ráadásul a handpan hangjának frekvenciája tökéletesen alkalmas az agyunk megnyugtatására és ellazítására.

A handpan pozitív hatásai:

 1. Megnyugtat és levezeti a stresszt: lassítja az agyhullámokat, ezáltal az agy hangulatjavító hormonokat bocsát ki
 2. Csökkentheti a fájdalmat: hatására egy endorfin nevű hormon termelődik, ami segít a fájdalom csökkentésében; kutatások is igazolták, hogy a zene hatására műtéten átesett betegek kevesebb gyógyszert igényeltek, illetve migrén, hátfájás, ízületi porckopás esetén is hasonló eredmények születtek
 3. Pihentetőbbé teheti az alvást: a nyugtató zene segíthet álomba merülni,
  javíthatja az alvásminőséget, és csökkentheti az álmatlanságot (insomnia).

Összegzés: a hangterápia hatásai és a handpan

A hangterápia hatása a hangot keltő rezgésben rejlik, ami fizikailag is befolyással van a testünkre. A hangterápiát, rezgésterápiát ősidők óta használja az emberiség, és az utóbbi évtizedekben a tudomány is igazolta már néhány pozitív, gyógyító hatását.

A hangterápia használható stresszoldásra, relaxációra, de orvosi alkalmazásában is komoly lehetőségek vannak. Bizonyított már például a fájdalomcsillapításban és mentális zavarokkal küzdők életminőségének javításában.

A hétköznapokban hangfürdő, hangmasszázs keretében pedig főleg a stressz és az alvászavarok kezelésében, a mindennapi jóllét biztosításában eredményes.

A hangterápia új fajtája a zeneterápia, ami a dallamok révén az érzelmeinkre is hat.

A handpan ezért egy nagyszerű eszköz, mert a hang- és zeneterápiában is használható. Egyedülálló hangszer, mivel egy egész teret betöltő rezgést és rezonanciát képes létrehozni, miközben dallamokat is játszhatunk rajta.

Ráadásul a handpan által keltett rezgések csak élőben hatnak, felvételről “csupán” a dallamot élvezhetjük. Ezért a handpanen való játék sokkal eredményesebb lehet a stressz csökkentésében, mint a zenehallgatás.

Hallgass bele, hogyan szól a handpan!

Ha pedig kedvet kaptál, hogy kipróbáld a handpan hangszert, gyere el egy élményközpontú, interaktív workshopunkra és élvezd a közös zenélés örömét!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn