Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

Válaszok a Gyakran Ismételt Kérdésekre

Nem vagyok biztos benne, hogy nekem való a hangszer. Nem költenék rá ennyi pénzt még.

Ez normális, hiszen nem olcsó hangszerekről beszélünk. Érdemes a workshopon kipróbálni, illetve egy pár hetes/hónapos bérlés keretein belül otthon is ismerkedni a handpannel ha még bizonytalan vagy.  Ez segíteni fog eldönteni, hogy csak egy fellángolásról van szó vagy tényleg komolyabb szándékkal belevágnál a zenélésbe/tanulásba. 

Honnan származik?

Az első ilyen típusú hangszert a 2000-es évek elején alkotta meg a svájci PANArt. Ők “Hang”-nak nevezték, illetve hang drum néven terjedt el szélesebb körben. A más készítők által gyártott hangszereket pedig “handpan”-nek nevezzük. 

Azóta világszerte rengeteg handpan készítő igyekszik kiszolgálni a hangszer iránti keresletet. Magyarországon található a nemzetközileg is elismert, magas minőségű handpaneket gyártó MAG Instruments manufaktúra, melynek hangszereit iskolánk is büszkén használja az oktatásban.

Milyen hangszert érdemes először vásárolni?

Általánosságban remek választás a “D Kurd 10”-es hangolás, mivel rengeteg online oktató anyag található az interneten kifejezetten erre a skálára, emellett pedig zeneelmélet tanulásához is ideális. Kezdésnek teljesen elegendő 10 hangos handpant vásárolni, később ha komoly a szándék akkor lehet alsó hangos hangszerre váltani, vagy második hangszert beszerezni de az alapok elsajátításához nincs szükségünk többre. 

Természetesen ha a nagy választékból van olyan hangolás ami jobban megtetszik akkor érdemes azt választani, hiszen sokat fogjuk hallgatni a gyakorlás közben.

Hőre, hidegre, párára érzékeny a hangszer?

A két legfontosabb dolog amire figyelnünk kell az a közvetlen napfény és a párás levegő. 

A nap hőjétől elhangolódhat a hangszer, emellett pedig olyan forró lesz, hogy szinte éget. Ne használjuk a handpant közvetlen erős napfényen, inkább játsszunk árnyékban vagy fedett térben.

A sós, párás levegő szintén nem tesz jót a fém anyagának, könnyed elkezdhet korrodálódni a handpan felszíne. Érdemes kerülni a tengerközeli, párás, meleg, sós időjárást illetve a hangszert nyitott tokban tárolni, nem pedig bezárva, hogy tudjon szellőzni. Ezenkívűl nem sok mindenre kell figyelnünk, és a hangszerünk sokáig hűséges társ lesz.

Milyen gyakran kell behangoltatni?

Egy magas minőségű handpant 1-2 évnél gyakrabban szükségtelen hangoltatni. Persze ez függ a játékstílustól, az ütések erősségétől és használat gyakoriságától. Tehát míg egy heti egyszeri alkalommal elővett, finoman megütött handpan 2-4 évig is stabilan tartja a tiszta hangolást addig egy naponta intenzíven használt hangszer esetében évente indokolt lehet a visszahangolás. (A visszahangolás egy kis kalapáccsal és hangolószoftverrel történik, pár órát vesz igénybe és minden esetben hangoló szakember végzi. Mindenkit óvva intünk attól, hogy maga próbálja visszahangolni hangszerét, mert nagyobb kárt tehet benne melynek javítása nem olcsó mulatság. Ha teheted a hangszered készítőjéhez vidd vissza, ő ismeri a legjobban )

Mik egy jó minőségű handpan ismérvei?

Több szempont is van mely árulkodik az adott hangszer minőségéről.

Tisztán szólnak a hangok vagy hamisak?
Elkülönülten, artikuláltan szól egy-egy hang, vagy zajos, összezeng a szomszédjaival?
Hosszú, rezonáns a lecsengés vagy rövid, tompa?
Stabilak/kiegyensúlyozottak a hangok vagy erős ütésre torzul szólnak? Egyenletes a hangmezők feszültsége vagy egyik fele lazább/feszesebb?
Sima, egyenes a hangszer felülete vagy tele van durva kalapácsnyomokkal?

Ha találtál egy eladó hangszert szívesen adunk véleményt ha írsz nekünk. Ha pedig egy MAG handpant vásárolnál kollegáink segítenek a számodra megfelelő hangszer kiválasztásában. Bővebben: https://maginstruments.hu/hu/

Mit jelentenek a “D Kurd” “B Amara” …stb elnevezések?

Az első betű a skála alaphangját jelöli pl: “D” vagy “C”…stb. Pl: egy A2-es hang relatíve mély, egy D4-es hang közép míg egy F5-ös már magasnak számít a handpanen.

A második kifejezés pedig az adott skála elnevezése, ezt pedig úgy is értelmezhetjük, hogy a hangszer hangulatát határozza meg úgy mint: vidám, rejtélyes, keleties, könnyed, misztikus…stb 

A skálák elnevezései közt találunk klasszikusan használt zenei skála neveket, de ugyanígy  megtalálható sok fantázia skálanév is. Pl egy “C Aegean” egy C dúrnak felel meg, egy “E Amara“ E mollnak,…stb.

Mennyibe kerül?

Az általunk is használt és jó szívvel ajánlott magasminőségű MAG handpanek aktuális árazásáról partnerünk oldalán tájákozódhatsz: https://maginstruments.hu/hu/

Az iskola tanulói kedvezményekre jogosultak MAG handpan vásárlása esetén. Ezzel kapcsolatban kérlek érdeklődj oktatóinknál a részletekről.

Népdalt/ismert dallamot is lehet rajta játszani?

Természetesen lehet ismertebb dallamokat is játszani a handpanen a maga kötöttségein belül, hiszen a rendelkezésre álló 9-18 hang közül kell válogatnunk. Továbbá a handpan-ek 99% mindig egy adott hangsorra épül, amelyből nem tudunk eltérni. Ezt úgy is érthetjük, hogy pl: a zongora billentyűi közül csak a fehéreket használhatjuk, a feketéket sajnos nem. Mindemellett ez a limitáció kreativitásra ösztönzi a játékost, illetve egy második, harmadik handpannel kiegészítve további lehetőségeket biztosíthatunk magunknak. De egy hangszerrel is rengeteg kiaknázható zeneiséget kapunk.

Milyen anyagból van?

A handpanek jelenleg 2 féle anyagból készülnek. Az egyik a hagyományosnak mondható nitridált acél, vagy más néven DC04. A másik pedig a jelenleg nagyobb népszerűségnek örvendő rozsdamentes acél/stainless steel, illetve ennek egy variációja az ún. Ember steel.

Az alapvető különbség hangzásban, kinézetben és játékélményben keresendő.

A nitridált handpant rövidebb lecsengésű, szélesebb dinamikatartományú hangzás jellemzi, mely gyors és perkussziv játékstílushoz ideális választás.

Ehhez képest a rozsdamentes acél (STL/Ember) sajátossága a hosszú és meditatív lecsengés, kristálytiszta hangzás, emellett ez a típusú anyag lehetővé teszi a kifejezetten mély és magas hangok kialakítását is.

Hogy kell megütni?

A handpan egy kézi ütős hangszer, megszólaltatásához leggyakrabban a hüvelyk és mutató ujjainkat használjunk. Más hangszerekhez képest hamar megtanulható a megszólaltatása, de ne várjunk csodát az első alkalommal hiszen mint bármilyen más hangszernél itt is szükséges a napi szintű kitartó gyakorlás. A szépen megszólaló hangzás kulcsa a laza csukló és az ütéserősség megfelelő kombinációjában rejlik.

Milyen hangok vannak rajta?

Ez mindig az adott skálától függ. Az általánosan elterjedt handpan mérethez (53 cm átmérő) igazodva az F2-A5 közti hangterjedelem lefedhető. 

Az egyik legnépszerűbb skála, a D Kurd hangjai pl a következők:

D3) A3 Bb3 C4 D4 E4 F4 G4 A4 C5

Az első hang a Dinget, vagy is a középső hangot jelöli a továbbiak pedig az oldalsó hangokat. A számok pedig az adott hang magasságát jelöli, vagy is mely oktávban található.

Nehéz megtanulni játszani rajta? 

A handpan egyik különlegessége, hogy gyorsan ad sikerélményt és motivál a további gyakorlásra. Mindemellett nem különbözik nagyon más hangszerektől abban a tekintetben, hogy a fejlődéshez ugyanúgy szükséges a napi szintű gyakorlás, megfelelő technikákkal, kompozíciókkal, metronóm használatával. 

Iskolánkban saját handpanre megalkotott rendszerünk alapján vezetjük végig a tanulókat a legelső lépésektől a haladóbb szintekig.

Mi a különbség a handpan és a nyelves dob között?

A nyelves dob vagy tongue drum/tongue pan azonos hangszercsaládba tartozik a handpannel. Kialakítása azonban más, mert a hangjai “U” alakban, amolyan nyelvet formálva vannak kivágva míg a handpan hangjai kalapálással készülnek. Hangzása lágyabb, kerekebb és hosszabban zengő mint a handpan-é. Kézzel és ütőkkel is megszólaltatható. Handpan alternatívájaként is szokták vásárolni mert egy handpan árának töredékéért is jó minőségű nyelves dobhoz juthatunk.

Tőletek akkor lehet bérelni is?

Nem. Az oktatáshoz saját hangszereinket használjuk, bérlésre partnerünknél a Handpankölcsönzőnél van lehetőséged. 

Bővebb infó: https://handpankolcsonzo.com/

Nincs saját hangszerem, így is részt tudok venni a workshopon?

Igen! Minden résztvevőnk számára biztosítunk hangszert, így neked ezzel nincsen semmilyen teendőd. 

Van saját handpanem, elhozhatom a workshopra?

Ha 10 hangos “D Kurd” hangolású hangszered van akkor igen, más skála viszont nem illeszkedik a többi hangszerhez, kompozíciókhoz amiket tanulunk. Ha nincs saját hangszered, ne aggódj, mert ez esetben mi biztosítunk kölcsön hangszert számodra a workshop idejére.

Semmilyen zenei előképzettségem nincs, így is részt vehetek a workshopon?

Igen, a Kezdő Handpan Workshop kifejezetten kezdőknek szól.

Már voltam workshopon, érdemes újra eljönnöm?

A Kezdő Workshop anyaga minden alkalommal azonos, viszont ha megtetszett és folytatnád a tanulást akkor a Jam Session alkalmunk Neked szól. Itt már nem tárgyaljuk az alapütéstechnikákat, így több idő jut új kompozíciók tanulására melyeket közösen játszunk majd zenei játékokkal megspékelve.

Kipróbálhatok többféle hangolású handpant is a workshopon?

A workshopra kizárólag D Kurd hangolású handpaneket használunk, de a MAG Instruments bemutatótermében van lehetőség kipróbálni a jelenleg rendelhető skáláinkat. Bővebb tájékoztatást Juhász János kollegánk tud adni: 06 30 703 4292

Hogyan tudok veletek kapcsolatba lépni?

Emailben Petinek a peti@puretonemusic.hu míg címen keresztül tudsz írni. Telefonon pedig itt érhetsz el minket: Peti: 06 70 384 7531

Mi történik sikeres fizetést követően?

Sikeres fizetés esetén visszaigazoló emailben megkapod az esemény részleteit. FONTOS! Kérünk, hogy nézd meg az összes bejövő emailedet, ellenőrizd a promóciók és a SPAM mappát is. Köszönjük!