Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

Ez a handpan! Minden, amit tudni akartál erről a különleges hangszerről

A handpan egy acélból készült, lencse formájú ütős hangszer, egészen egyedülálló, kissé misztikus és hipnotikus hangzásvilággal. Leginkább 2 összeragasztott teknőspáncélra, vagy UFO-ra emlékeztet.

Az alábbi cikkben megtudhatsz mindent a handpanről, ami jelenleg a világ egyik legnépszerűbb hangszere.

Mi az a handpan?

Talán az egyik legfiatalabb hangszer, 2001-ben találták fel Svájcban. Közvetlenül kézzel lehet megszólaltatni, ami viszonylag gyorsan megtanulható.

Mielőtt tovább olvasnál, mindenképpen hallgasd meg, milyen szépen szól a handpan hangszer. Vagy ami még jobb, játszd a videót olvasás közben a háttérben.

Milyen hangszer a handpan?

A handpan egy ún. perkussziós (ütős) hangszer. Az idiofon hangszerek családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy egész testének rezgésével kelt hangot. Ezért nincs szükség húrra, befújt levegőre, membránra, elektromosságra. Idiofon például a harang, a cintányér, a tamburin is.

Eredetének története

2001-ben egy svájci zenész és hangszerkészítő házaspár, Felix Rohner és Sabina Schärer (PANArt manufaktúra, Bern) kezei közül került ki az első handpan hangszer. Az ötlet Reto Weber utazó ütőhangszeres svájci zenésztől származott.

Weber eredetileg steelpan hangszerét vitte hangolni a PANArthoz. A steelpan (magyarul stíldob) egy mély tálszerű, acélból készült hangszer, amin a dobhoz hasonlóan ütővel játszanak.

Mivel Weber jobban szeretett kézzel zenélni, mint ütővel, az az ötlete támadt, hogy készíthetnének a steelpanhez hasonló hangszert azzal a különbséggel, hogy azt közvetlenül kézzel lehessen megszólaltatni. Mintaként a zenész saját hangszere, az Indiából származó ghatam szolgált.

Felix és Sabina 1 órára elvonult, összeillesztettek két steelpant és megszületett az első handpan, amit Hang, vagy hang drum névre kereszteltek. A Hang a berni német dialektusban kezet jelent, így utalva a hangszer használatára.

A handpan megalkotását az alábbi hangszerek inspirálták:

 1. ghatam és tabla, melyek az indiai klasszikus zenében használt kézi ütős hangszerek
 2. az indonéz gamelán zenei együttes hangszerei, a gong, csengettyű, harang, melyek olyan jellegzetes hangzásvilágot kölcsönöznek a Java és Bali zenéjének
 3. steelpan, ami Trinidad és Tobago (Karib-szigetek) nemzeti hangszere

A ghatam egy agyagedény, melyet a nyílásán ütnek meg és mély, basszushoz hasonló hangot ad. A ghatam fémporral kevert agyagból készül. Magyar megfelelője a ceglédi kanna, ami eredetileg egy hétköznapi folyadéktároló edény volt.

Ghatamok India legnépszerűbb női ghatam művészével
Forrás: The Hindu Business Life
Ghatamok India legnépszerűbb női ghatam művészével
Forrás: The Hindu Business Life

A steelpan a karibi Trinidad és Tobagó szigetek – egyébként főleg indiai és afrikai gyökerekkel rendelkező – népének nemzeti hangszere.

Amerikába a Trinidad és Tobagóról áthurcolt rabszolgák között kirobbanó törzsi konfliktusok miatt betiltották népi hangszereiket, a bőrdobokat. Azonban a gazdag zenei kultúrával rendelkező, leleményes törzsek találtak a módot a zenélésre. A II. világháborút követően az ott maradt olajoshordókat megfordítva újraalkották az eredetileg bőrből készült hangszert. Felismerték, hogy a hordón a horpadások más-más hangot adnak ki, melyeket kalapáccsal behangolva zenei hangokat, skálákat és hangszíneket is ki tudnak csalogatni.

Steelpan
A steelpan

Ebben a videóban 24:30-tól megismerheted a handpan hangszer  születésének történetét, ha pedig visszatekersz a felvételben, meghallgathatod, hogyan játszanak a Trinidad és Tobagóról származó zenészek az olajoshordókon.

A handpan megjelenése

Felépítés és anyagok

A handpan fő anyaga az acél. Az egyes handpanek különböző típusú acélból készülnek, minden darab egyedi, ezért minden egyes handpan hangszer hangzása más és más.

Alapanyaga lehet nyersacél, acélborítású fém, nitridált acél, rozsdamentes és parázsacél. 

A legnépszerűbb a nitridált acél és rozsdamentes acél.

A handpant különböző méretben készítik:

 1. Szélessége: 45 cm – 65 cm
 2. Magassága: 15 cm – 30 cm,
 3. Súlya: 2,5- 4,5 kg
 4. A héjak vastagsága: 1-1,25 mm.

A hangszer lencse alakú, felszínén mélyedések találhatók, melyeket további mélyedések tagolnak. A mélyedéseket peremek választják el egymástól, így egymástól függetlenül lehet különböző hangokat létrehozni.

A handpan hangszer részei és zenei hangjai

A handpan fülbeszámó hangja nyugtató hatású, egyesek szerint földöntúli hangzásvilága van, ami megbabonázza az embereket. Leginkább a nepáli hangtálak fémes, csilingelő hangjához hasonlít.

Jellemzően egy skála fér el egy handpanen. Egyes hangszereken nem csak felül, de alul is vannak hangok. Egy handpan általában 9-10 hanggal rendelkezik, de az alsó hangokkal kiegészülve akár 22 hangnak is van hely. Sőt, létezik 30+ hanggal rendelkező hangszer is, ez a mutáns handpan.

Minden hangon belül három frekvencia szólal meg: alaphang és oktáv, illetve az erre épülő kvint.

A hangok harmonikus sorrendben követik egymást.

A handpan elsajátítása

A zenélés, a zene szeretete a génjeinkbe van kódolva, a kézzel való ütőjáték pedig a legősibb és legegyszerűbb zenélési mód.

Nem csoda, hogy a handpan szempillantás alatt az egyik legnépszerűbb hangszerré avanzsált mind a zenészek, mint a hobbisták között. Egyszerűsége, egyedi hangzásvilága és sokoldalúsága mindenkit magával ragad.

Ráadásul, szemben más hangszerekkel, mint a hegedű vagy a zongora, a handpannel egy teljesen kezdő is gyors sikerélményre számíthat, mert:

 1. nem szükséges hozzá zenei előképzettség
 2. intuitíven lehet rajta játszani
 3. akár néhány óra alatt megtanulható
 4. megtanulásához bőségesen elég némi ritmikai érzék
 5. nem játszható rajta rossz hang, mert egyetlen zenei skálára van hangolva

A handpan autodidakta módon is megtanulható, laikusoknak, kezdőknek mégis érdemes profi oktató segítségével elsajátítani az alapokat.

Közösségben sokkal élvezetesebb a zenélés, hiszen lesz kivel megosztanod az élményt, ráadásul, ha nem vagy zenész, nagyobb sikerélményben lesz részed.

Próbáld ki a handpanen való játékot, gyere el a teljesen kezdők számára szervezett handpan workshopunkra, nyílt napunkra, vagy egy koncert eseményünkre.

A koncert, nyílt nap, workshop időpontjait a Facebook oldalunkon és a PureTone weboldalán, az eseményeink között találod.

Hogyan játszunk a handpanen?

A megfelelő ütéstechnika megtanulásával tudod az egyes zenei hangokat kicsalogatni. Ebben is segítenek oktatóink.

A csukló laza mozdulataival, finoman, ujjal kell megütni a handpant. Úgy képzeld el, mintha egy forró felületet érintenél meg az ujjbegyeiddel, ezért gyors mozdulattal elkapnád őket, mert égeti az ujjaidat.

Más hangszereken való zenéléstől kölcsönzött ütési technikákkal lehet színesíteni a játékot, így nem válik monotonná.

Kinek és mire jó a handpan?

Alig két évtizede létezik, mégis a világ talán legnépszerűbb hangszerévé vált fülbemászó hangja, sokszínű dallamvilága, könnyű kezelhetősége révén.

Zenészek és zeneszeretők egyaránt a szívükbe zárták, rengeteg handpannel kísért programot szerveznek szerte a világon.

A handpan kellemes hangja megnyugtat, kikapcsolja, ellazítja az elmét. A YouTube-on vagy a Spotify-on magad is könnyen találhatsz zenéket (gyakran találkozhatsz a hang drum megnevezéssel is).

Bognár Péter handpan-művész

1.   Hobbi zenélés

Szólóban vagy másokkal együtt is zenélhetsz. Az azonos hangolású, vagy tudatosan összeválogatott skálájú handpanek gyönyörűen szólnak együtt, de más hangszerekkel is csodásan harmonizál.

Játszhatsz saját magadnak otthon, a családnak, barátoknak, vendégségben, a szabadban vagy a szobában, korlátok nélkül.

A lényeg, hogy élvezd a zenélést!

Az alapokat megtanulhatod worksopunkon, tanfolyamunkon, ha azonban autodidakta módon ismerkednél meg vele, partnerünktől bérelhetsz is handpan hangszert.

Ha kellő tudást sajátítottál el és a vásárláson gondolkodsz, a győri székhelyű és nemzetközileg is nagy hírnevű MAG Instruments a legmagasabb minőségben gyárt handpan-eket. Mivel igen borsos az ára, nem javasoljuk, hogy kezdőként beszerezz egyet.

2.   Profi zenélés

Hallgass bele ismert magyar és nemzetközi handpan-művészek játékába az interneten, de akár élő koncerten is részt vehetsz. Ha zenéléssel foglalkozol, magad is professzionális szintre emelheted a handpanen való játékot.

Magyar handpan-művészek:

Nemzetközi handpan-művészek:

Hang Massive handpan zenekar
Hang Massive zenekar – Forrás: TEDxKalamata

3.   Kreatív önkifejezés

A handpanen való zenélés a hangulatodnak megfelelő kreatív önkifejezési mód. Léteznek vidám, szomorú és egzotikus hangzású handpanek attól függően, hogy milyen skálára hangolták őket.

Játszhatsz rajta már megírt dallamokat is, de improvizatív jelleggel te magad is kreálhatsz saját dalokat.

Világhírű zenék is adaptálhatóak handpanre, mint a Metallica Nothing Else Matters című dala, de akár A karib tenger kalózai film zenéje is.

Hallgasd meg, milyen szépen szólnak:

4.   Meditáció és relaxáció

A handpan hangja harmóniát teremt, nyugtató hatással van az emberi agyra. Csökkentheti a stresszt, a szorongást, javíthatja az alvást és az általános jóllétet

Ezért a handpan amellett, hogy a napi stressztől is megszabadít egy hosszú nap után, az általános közérzetet is nagyban javíthatja és segíthet megküzdeni a pszichés terhekkel.

A handpan kiváló kísérőzene mindfulness, meditációs és relaxációs gyakorlatokhoz.

Handpan meditáció – Malte Marten

Handpan | Hang drum – jóga, meditációs zene, zeneterápia  432 Hz (indiai hangzásvilág)

5.   Zeneterápia a fájdalomcsillapításban

A zeneterápia tudományos alapokon nyugszik. Lényeges, hogy az egyes hangok rezgése különbözőképpen hatnak a testünkre. A handpan az egyik legerősebb hangszer a zeneterápiában, mivel nagy a rezonanciája, a hangja minden irányban terjed és a vibrálás betölti az egész teret.

A zene hangjai, így a handpan és a tibeti hangtál is, segítheti az endorfintermelést, így csökkentheti a fájdalmat. Léteznek olyan kutatások, amik igazolták, hogy a zeneterápián résztvett krónikus fájdalommal élő (migrén, hátfájás) páciensek fájdalomérzete csökkent és kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszert igényeltek.

Hangtál, handpan meditációhoz, relaxációhoz
Hangtál relaxációhoz és meditációhoz – Forrás: Pexels

6.   Handpan álmatlanság ellen

A nyugtató hangok segítenek az elalvásban és javítják az alvás minőségét is, így kevesebbszer ébredünk fel. Ha handpan muzsikát hallgatunk lefekvés előtt, megelőzhető az álmatlanság és másnap sokkal kipihentebben ébredhetünk.

Megannyi tanulmány bizonyítja, hogy a jó minőségű alvás az egészség, betegségek megelőzésének és jóllétünk kulcsa is.

7.   Jóga

Különböző hangulatú és intenzitású handpan muzsikával kísérhetőek a jóga gyakorlatok, de az edzés lezárására is használható.

Handpand meditációra és jógára

Játssz te is handpanen!

A handpan bizonyítottan oldja a stresszt, megnyugtatja az elmét, a mindennapokban segít ellazulni és öröm rajta játszani. Kezdőként is rendkívül gyors sikerélményre számíthatsz!

A PureTone-nál is van lehetőséged handpan koncerten és oktatáson részt venni, várunk szeretettel élményközpontú handpan workshopjainkon és tanfolyamainkon.

Élvezzük közösen a zenélés örömeit!

Zenei előképzettség nem szükséges.

Jelentkezz weboldalunkon, vagy ismerd meg még jobban ennek a csodás hangszernek a titkait blogunkon.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn