Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

Nulláról az első dalig pár óra alatt: A legjobb könnyen tanulható hangszerek

A gitár és a zongora mellett rengeteg hangszer létezik és némelyikkel könnyebb a zenélés, mint gondolnád. Kiválasztottunk neked néhány igazán különleges, könnyen tanulható hangszert, amiken valódi élmény a zenélés.

Olyan hangszereket gyűjtöttünk össze, amelyek többségéről valószínűleg még nem hallottál, így a cikk végére talán új kedvenc zeneszerszámodat is megtalálod…

Örömzenélés: közösségi élmény, ami az elmédet is fejleszti

A hangszeren való játék folyamatos örömforrás, közösségi élmény, stresszlevezetés, önkifejezés, szabadidős tevékenység, ami ráadásul még az agyunkat is fejleszti. 

Neurológusok kutatásokkal igazolták, hogy a hangszeren való játék során az agy számtalan területe egyszerre aktív, ami javítja a kognitív képességeket, a memóriát.

A muzsikálásba könnyű belefeledkezni, flow-ba kerülni és sodródni az élménnyel.

Élvezheted egyedül is, másokkal együtt sokkal nagyobb élmény. 

Bizonyos hangszereken zenei előképzettség nélkül is meg lehet tanulni játszani viszonylag hamar. 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked, hogy melyek a különlegesebb, könnyen tanulható hangszerek, amikről máshol jó eséllyel még nem olvastál.

Mi tesz egy hangszert könnyen tanulhatóvá?

A könnyen tanulható hangszerek főbb jellemzői:

 • Egyszerű hangolás és hangszín 
 • Könnyű őket tartani, formájuk kézre áll = ergonómikusak
 • Egyszerűen kezelhetőek
 • Intuitív játékra alkalmasak, gyorsan tanulhatóak
 • Praktikusak és hordozhatóak

Mennyi idő alatt lehet megtanulni zenélni?

Felnőttként szerencsére már nem kell évekig gyakorolni. A hangszertől, a szorgalmadtól és a lelkesedésedtől is függ, hogy pár hónap, esetleg pár év ez az idő, de léteznek olyan hangszerek is, amiken akár már néhány óra gyakorlás után lesz sikerélményed. 

Igazán különleges, könnyen tanulható hangszerek, melyeket megismerhetsz a cikkben:

 1. Ukulele
 2. Kalimba
 3. Szájharmonika
 4. Doromb
 5. Cajón
 6. Handpan – akár már pár óra után szépen játhatsz rajta

Mi is szervezünk handpan workshopokat, melyek kb. 3 óra hosszúak, így már első alkalommal fülbemászó dallamokat tudsz kicsalogatni belőle.

A legkülönlegesebb, könnyen tanulható hangszerek

Ukulele

Ukulelén játszó nő, Könnyen tanulható hangszerek
Az ukulele – Forrás: Freepik

Az ukulele a gitár kistestvére, kinézetben hasonló, méretben jóval kisebb és csak 4 húrja van. Hawaii és a polinéz szigetvilág kedvelt hangszere, a szó jelentése “ugróbolha”. 

1879-ben három portugál telepes hozta be Madeiráról a braguinha (más néven cavaquinho) portugál mini gitárt. A braguinha hamar népszerű lett Hawaii-on, közben pedig kissé módosították a helyi zenei ízlés szerint. Így született meg az ukulele.

Az ukulelének 4 változata ismert (tenor, szoprán, bariton, koncert), létezik duplázott húros ukulele is (6 és 8 húros).

Kis mérete miatt fogása nem is olyan egyszerű, ezen segíthet egy vállpánt (heveder), vagy törökülésben az ölben lehet megtámasztani. 

Általában középső ujjal játszanak rajta, ritkán (ha a dallam megkívánja) pengetővel is megszólaltaható (így élesebben szól az ukulele). 

Már néhány hét alatt is szép eredményeket érhetsz el az ukulelével, persze csak akkor, ha napi szinten gyakorolsz.

A világon a legismertebb ukulele játékos volt a hawaii Israel Kamakawiwo’ole, röviden IZ, Somewhere Over the Rainbow című dala világsláger lett.

Hallgasd meg:

Kalimba

Kalimba - könnyen tanulható hangszerek
A kalimba – forrás: Freepik

A kalimba, magyarul hüvelykujj zongora, egy hagyományos afrikai hangszer, rengeteg fajtája létezik, például mbira, szanszula, zanzu. Hallgasd meg itt, hogyan örömzenélnek rajta Afrikában!

A kalimba az idiofon hangszerek közé tartozó (vagyis testének rezgése adja a hangot), ún. lamellofon. Viszonylag kis méretű, körülbelül akkora, mint egy pici könyv, de létezik ennél is kisebb.

A hangszer teste jellemzően fából készül, üreges, felül egy lyukkal (akárcsak a gitár). A tetejére fémből, fából vagy más anyagból készült nyelveket rögzítenek, ezeken a zongorához hasonlóan lehet játszani. Hangja fémesen cseng, a xilofonhoz hasonlít.

A hagyományos afrikai kalimba hangolása az európai fülnek eléggé egzotikus, ezért Hugh Tracey, aki behozta a hangszert a nyugati zenébe, áthangolta.

Létezik akusztikus és elektromos változat, előbbinek gyönyörű, meditatív hangja van. Ebben a kedves dalban kalimba kíséri Gryllus Dorka és Alma énekét.

Kezdők is könnyen elboldogulnak vele, kicsi a súlya és a mérete, így egyszerű magunkkal vinni, tanulásához pedig nem szükséges zenei előképzettség. A könnyen tanulható hangszerek egyik legkönnyebbike.

Doromb

Dirck van Baburen festménye: Young Man with Jew’s Harp – Wikimedia Commons

A doromb egy fémből, fából, csontból vagy bambuszból készült aerofon hangszer (a levegőben történő folyamat hozza létre a hangot). Ázsiában már 7-8000 éve is elterjedt, a világ más részeire a gyarmatosítók által jutott el és hamar bekerült a népi hangszerek közé. 

Számtalan fajtája és elnevezése létezik, mint a marranzano Szicíliában, koukin Japánban, munnharpa Norvégiában, birimbao Spanyolországban. Angolul állkapocs hárfának (jaw harp) nevezik. Magyar nyelvterületen egyedül a moldvai csángók körében ismert, mint népi hangszer. Ezen a YouTube videón hallgathatod meg, hogyan hangzik a csángó “dorombolás”.

A nyugati kultúrában való újfa felfedezésében nagy szerepet játszott Szilágyi Zoltán dorombkészítő.

A doromb kulcshoz vagy bornyitóhoz hasonlít, egy keretből és egy rugóból áll. A rugó pengetésével szólaltatható meg, amit a fogak közé veszünk, az alaphangot a szájüreg erősíti fel. Ritmus és dallamhangszerként is használható.

A doromb előnye, hogy könnyű rajta játszani, akár autodidakta módon is tanulható, ára kedvező, kis helyen elfér. 

Szájharmonika

Férfi szájharmonikával – Forrás: Pexels

A szájharmonika egy rendkívül egyszerű, aerofon hangszer, a levegő befújásával és kiszívásával szólaltatható meg. 

Elődje az egyik legősibb kínai hangszer, a sheng. Egyesek szerint közvetlen ihletőjét Christian Gottlieb Kratzenstein holland orvos és fizikus tervezte. A tudós az emberi hangot tanulmányozta “beszélő gépével”, ehhez nádszálat használt. Ez alapján a szerkezet alapján készítettek később harmonikaszerű hangszereket, melyek az évszázadok során egyre kisebbek lettek.

A ma ismert szájharmonikát 1825-ben találták fel, később egy német órakereskedő vitte be az USA-ba, ahol rendkívül népszerű lett, főleg a 2 világháború között.

Általában fém borítja, ami a fából vagy műanyagból készült lamellákat fog közre, ezek lyukakat képeznek, ezekbe kell fújni a levegőt. A fa és műanyag lamellák esetén hangzásban lényegi különbség nincs.

A magyarul herflinek is nevezett hangszer adja a blues jellegzetes hangzásvilágát. A legismertebb szájharmonikán játszott dallam kétségkívül a Volt egyszer egy vadnyugat c. filmben szólal meg.

A szájharmonika nem tartozik a népszerű hangszerek közé és viszonylag kevés zenészt ismerünk, aki játszik rajta. Közéjük tartozik például Ferenczi György (Hobo Blues Band) és Takács Tamás.

A szájharmonika kezdők számára praktikus választás, mert kedvező az ára, nem túl hangos, szinte nincs is súlya, zsebben is elfér. Kezdőként érdemes az olcsóbb kategóriából választani, mert a nem megfelelő technikával való játékkal a hangszer könnyen szétfújható.

Cajón

A Cajón – Forrás: Freepik

A cajón egy afro-perui dob (ejtsd: “káhón”), rendkívül népszerű, az egész világon előszeretettel használják. Eredetére két elmélet is létezik, mindkettő szerint afrikai rabszolgák találták fel a maguk szórakoztatására. A Latin-Amerikába behurcolt afrikaiak szekrényeken, székeken, más elméletek szerint hajóládákon kezdtek el dobolni, így született meg a mai is ismert hangszer.

A cajónt (spanyolul nagy dobozt jelent) Európába a híres spanyol gitáros Paco de Lucía hozta be, miután Peruból hazatért. Így a cajón a jól ismert spanyol flamenco zenébe is beépült. Manapság a perui és kubai népzene fontos hangszere, sőt, a Peruban 2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség részévé is nyilvánították.

A cajón egy idiofon hangszer, rétegelt falemezekből készül, oldalán hanglyuk található, melynek mérete befolyásolja a hangzást. Az előlap mögé gitárhúrt vagy acélsodronyt feszítenek.

A cajón az egyetlen hangszer, amire a zenész ráülve játszik. Kézzel, esetleg kefével vagy basszus dobpedállal szólaltatható meg.

Hallgass bele itt, hogyan szól a hagyományos perui cajón, vagy itt, milyen a handpannel együtt egy modern változat!

Jó tanácsok kezdő cajónosoknak:

 • a csuklódat rendesen igénybe veszi, ezt melegíts be játék előtt
 • hideg kézzel sose állj neki játszani
 • a kezedről ékszereket vedd le 
 • lazán, de egyenes derékkal ülj a cajónra
 • kezdetben maximum 10 percet gyakorolj naponta, így nem fog fájni a kezed és a derekad

Cajónt igen széles árfekvésen kapni, még mindig a kedvezőbb áru hangszerek közé tartozik. 

Handpan

A handpan

A handpan egy modern, acélból készült, idiofon hangszer. Bár eredeti változatát hang drum-nak hívják, a handpan nem dob, ugyanis nincs rajta membrán. A handpant 2001-ben találták fel Svájcban, inspirációul az indiai ghatam és trinidad és tobagói streelpan szolgált.

Az egész világon hamar népszerű lett, mivel intuitíven is lehet rajta játszani, könnyű megszólaltatni, méretéből fakadóan viszonylag könnyen magunkkal tudjuk vinni. 

De talán ami miatt olyan nagy szépszerűségnek örvend az a misztikus, megbabonázó, fémes hangzása, ami nyugtató hatással van az elmére. Ha már hallottál életedben handpan muzsikát, nem fogod elfelejteni. 

Hallgasd meg az egyik legismertebb handpand zenész, Malte Marten játékát ide kattintva!

A handpan előnyei közé tartozik, hogy akár már néhány óra gyakorlás után, teljesen kezdőként is szép hangokat fogsz tudni kicsalogatni belőle

A Pure Tone képzett, szenvedélyes oktatóitól élményközpontú, vidám hangulatú workshopon vagy tanfolyamon is tanulhatsz handpanen zenélni. 

Az együtt zenélés és a közösség maradandó emlék és nagyobb örömforrás, ráadásul így biztosan biztosan nem rögzül rosszul az ütési technika.

Ha csak ismerkednél a handpannel, kapcsolódj velünk a Facebookon, ahol rendszeresen osztunk meg zenéket, koncerteket, eseményeket.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn