Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

Az ütős hangszerek és minden, amit tudni akartál róluk

Ütős hangszerek azok a zenei eszközök, amelyek megütéssel, esetleg rázással, kaparással, forgatással szólaltathatóak meg. Ez történhet kézzel, lábbal, vagy valamilyen eszközt is használhat a zenész erre a célra. 

Az ütős hangszerek listája és sokfélesége szinte végtelen. Ebből a cikkből megismerheted a főbb típusokat, terítékre kerülnek az érdekesebb hangszerek nevei (összesen 23), hoztunk sok-sok példát és videót.

Djembe – Forrás: Clem Onojeghuo, Pexels

Mik azok az ütős hangszerek?

Az ütőhangszerek, vagy perkussziós hangszerek elképesztően sokfélék, több ezer hangszer tartozik ebbe a csoportba. Ami közös bennük, hogy hangjuk az akusztika révén keletkezik.

Közéjük tartoznak azok a hangszerek is, melyek esetén a hang nem közvetlenül a hangszer megütésével keletkezik, hanem például a zenei eszköz egyes részeinek összeütődésével.

Ezek nemcsak ritmushangszerek, hanem dallamhangszerek is lehetnek, ilyen például a kalimba és még sok igazán különleges hangszer.

Léteznek hangolt és hangolatlan ütőhangszerek is. A hangoltak (pl. xilofon, harang) esetén a hang megfeleltethető valamilyen zenei hangnak, míg a hangolatlanoknál (pl. cintányér) nem.

3 fő fajtájuk:

 1. Dobok
 2. Ütéssel megszólaltatott húros hangszerek 
 3. Idiofon hangszerek

Az ütőhangszerek listája 

Az ütőhangszerek csoportjába olyan sokféle hangszer tartozik, hogy mindezeket lehetetlen lenne egyetlen cikkben összefoglalni. A lista tehát nem lesz teljes, de igyekszünk kiválogatni az érdekesebb ütős hangszerek neveit.

 1. Dobok:
  1. Pergődob
  2. Üstdob
  3. Stíldob
  4. Konga
  5. Törzsi dobok: djembe, taiko, dhol, puk, krin
  6. Közel-keleti keretes dobok, csörgődobok: darbuka, riq, daff, mazhar
 1. Ütéssel megszólaltatott húros hangszerek
  1. Zenélő íjak
  2. Cimbalom
  3. Citera
  4. Zongora
 1. Idiofon hangszerek
  1. Xilofon
  2. Cintányér
  3. Claves
  4. Harang
  5. Gong
  6. Hang és handpan

A nagy ütőhangszer lista

1. Dobok

Igen sokféle típusú és működési elvű dob létezik. Közös jellemzőjük általában, hogy hangjuk tompa és rövid ideig szól. A dobok csoportjába tartoznak az ún. membrafon és idiofon hangszerek is. A membrafonok esetén valamilyen membránt feszítenek ki, a hang ennek megütésével keletkezik, pl. konga és a könnyűzenei koncertekről is jól ismert dobok. Ide tartozik még a résdob, vagy a stíldob. 

Pergődob – Forrás: Josh Sorenson, Unsplash

Eredetileg állati bőr szolgált membránként, manapság azonban gyakoriak a műanyagból készült dobok.

 1. Pergődob: Az egyik leggyakrabban használt dob, a nyugati zenében szinte minden műfajban elterjedt és a dobfelszerelés alapja. Jellegzetes hangját az aljára feszített fémsodrony adja.
  Így szól: Pergődobok bemutatója
 1. Üstdob vagy timpano, timpanik: a nagy méretű, gömb alakú üstdob a szimfonikus zenében a legfontosabb ütős hangszer, sajátos ütővel szólaltatják meg. Általában egyszerre többet használnak.
  Így szól: 5-féle üstdob 
 1. Stíldob (stílpan, acéldob, angolul steelpan, steel drum,): a Trinidad és Tobagói őslakosok nemzeti hangszere, a handpan egyik ihletője. Félgömb alakú, jellegzetes, fémesen csengő, erős hangja van.
  Így szól: A kis hableány (Ringat a víz)
 1. Konga vagy tumbadora: afrikai rabszolgák révén került Dél-Amerikába és Kubába. Magas és keskeny, alul üres, hordóhoz hasonlító dob. Számos műfajban használják, a kubai zenék (jazz, salsa, rumba) jellegzetes hangszere.
  Így szól: Latin dallamok.

Törzsi dobok

 1. Djembe (ejtsd: dzsembe, Nyugat-Afrika): kehely formájú (mint a darbuka), hagyományosan afrikai keményfából és állati bőrből készül.
  Így szól: Djembe szóló.
 2. Taiko (Japán): több 100 éve használt tradicionális, óriási dob, ami a modern zenébe is bekerült és világhírűvé vált. Nemzetközileg is ismert japán taiko zenekar a Yamato. A taikón önállóan, más hangszerek nélkül játszanak és általában több (akár 10-15) taiko szólal meg egyszerre.
  Így szól: Női taiko zenekar | Yamato koncert
 3. Dhol (India): kétoldalú dob, főleg a regionális zenében használják szerte az indiai szubkontinensen.
  Így szól: Utcai zenélés és felvonulás
 4. Puk vagy buk (Korea): a kétoldalú, hordó alakú dobot a hagyományos koreai énekművészet kísérésére és a farmerek zenéjében használják.
  Így szól: Senior School Assembly Music
 5. Log drum vagy eredeti nevén krin (Afrika): egyetlen fatörzsből faragják, majd nyelveket, réseket alakítanak ki benne. Nagy méretű, súlyos, akár 10 kg-nál is nehezebb lehet. Általában ütővel szólaltatják meg.
  Így szól: Afrikai ritmusok kétféle krinen

Közel-keleti keretes dobok, csörgődobok

Az alábbi ütős hangszerek nevei származási helyük nyelvén (arab, török, perzsa) szerepelnek. Bár némelyiknek van fordítása, az interneten böngészve leginkább úgy találsz több információt, ha ezen különleges ütős hangszerek neveire eredetiben keresel. 

 1. Darbuka: kehely formájú, Észak-Afrikából került a Közel-Keletre, ahol beépült a helyi népzenébe, majd a hastáncosokat kísérő zenekar fontos része lett.
  Így szól: 10 ritmus darbukán | Hastánc dobszóló
 1. Riq (rik, riqq): kisebb keretes csörgő dob (angolul frame drum), mely egyfajta tambourin, az arab és török klasszikus és népzene jellegzetes hangszere.
  Így szól: Professzionális riq szóló
 1. Daff: közepes-nagy méretű, perzsa keretes dob, a klasszikus és pop zenében is használják. Riq típusú dob.
  Így szól: Naghmeh Farahmand
 1. Mazhar: egyiptomi zaar dob (egyfajta lélektisztító, női szertartás). Riq típusú dob, vallási szertartásokhoz és táncokhoz használják az ún. mazhar zenében.
  Így szól: Kecskebőr mazhar

2. Ütéssel megszólaltatott húros hangszerek

Az ütős hangszerek egy speciális csoportja az ütéssel megszólaltatott húros hangszerek, ezek az ún. kordofon hangszerek. A kordofon hangszerek esetén a hangot egy húr pengetésével keltik. Ide tartoznak a pengetős, vonós és billentyűs hangszerek is.

Cimbalom – Forrás: Wikimedia Commons
 1. Zenélő íjak (angolul musical bows, mouthbow): Egy bot két végét 1-3 húrral kötik össze, íjra hasonlít. Afrikában, Óceániában, Amerikában és Ázsiában is használják. Időnként rezonátort is használnak hozzá.
  Így szól: Zenélő íj és ének
 1. Cimbalom (angolul hammered dulcimer): kisasztalhoz hasonlít, 4 lábon áll és források szerint az egyik legősibb hangszer, feltehetően Ázsiából származik. A qanun, és a szantur arab hangszereket tekintik a cimbalom elődjének. Sok húrja van, ütővel szólaltatják meg. Magyarországon a vándorló cigány zenészek tették népszerűvé kb. 500 éve. Az 1800-as években itthon is készíteni kezdték. A kor neves zenészei, köztük Liszt Ferenc, örömmel fogadták.
  Így szól: Gódor Erzsébet: Magyar táncok | Cimbaliband – Hétfő (modern folkzene) 
 1. Citera: bár ázsiai eredetű, Európában is népszerű lett és a magyar parasztság beépítette saját zenéjébe, rendszeresen megszólalt a nép ünnepein, mulatságain. Emlékeztet a cimbalomra, de nincsenek lábai, egy vízszintes felületre fektetve pengetik.
  Így szól: Kimegyek a doberdói harctérre
 1. Zongora és pianínó: a zongora a csembaló átalakításával született kb. 300 éve. Az olasz mester a pengető szerkezetet kalapácsokra cserélte, amiket billentyűk segítségével lehet mozgatni. A pianínó olyan zongora, aminek húrjai függőlegesen helyezkednek el, ezért kevesebb helyet foglal.
  Így szól: Christina Perri – A Thousand Years | Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész – Mozart variációk

3. Idiofon hangszerek

Az idiofon hangszerek esetén a hangot a hangszer rugalmas, de szilárd testének rezgése adja, azonban bizonyos esetekben szükséges egy kiegészítő eszköz, ami segíti a hang terjedését, pl. rezonátor. Megszólaltatásuk történhet ütéssel, rázással, forgatással, dörzsöléssel is.

A handpan

Idiofon ütős hangszerek listája: 

 1. Xilofon: felfelé szélesedő létrára emlékeztet, hangolt (fa)lemezekből áll, melyek különböző hosszúságúak. Vízszintes felületre fektetve, ütővel játszanak rajta.
  Így szól: Emmanuel Séjourné: Attraction
 1. Cintányér (angolul cymbals): két fémötvözetből készülő, középen lyukas tányér, melyeket egymáshoz ütve keltik a hangot, vagy dobfelszerelés részeként ütővel megütik.
  Így szól: 4 cintányér
 1. Claves (tikfa, ritmusfa): 2 farúd, melyet összeütve éles, kattanó hang hozható létre. 
  Így szól: 3 különböző fából készült claves
 1. Harang (angolul bell): köpeny alakú, általában fémből készül, mérete pár centiméter és több méter is lehet. Felfüggesztve, a pereménél ütik meg, egész testében rezeg, de főként a szájánál keletkezik a hang. 
  Így szól: Kéziharangok
 1. Gong: ősi rituális hangszer, főleg Kínában és Indonéziában használták, használják buddhista szertartásokhoz, de zenekarban és népzenében is megszólal.
  Így szól: Többféle méretű gongok
 1. Hang és handpan: a kettő ugyanannak a hangszernek két változata. Két fémtál összetapasztásával készülnek, hangjuk varázslatos és megnyugtató. A hangszer egyik ihletője a már említett stíldob volt, a Hanget a svájci PANArt stíldob készítő manufaktúra találta fel 2001-ben, az általuk készített Hang és a név is védett. A handpan hangszerek a Hang feltalálása óta rendjkívüli fejlődésen mentek keresztül. Mára több száz gyártó készít ezernyi különböző hangzásvilágú és tulajdonsággal rendelkező handpant.
  Így szól: Hang és handpan

A handpan a zenéléssel ismerkedők számára egy előnyös hangszer, mivel akár pár óra alatt megtanulható rajta az első dal. A handpanen intuitíven, zenei előképzettség nélkül is lehet játszani. Hangja szinte mindenkit magával ragad, ezért különösen szerethető hangszer, ráadásul méretéből fakadóan egyszerűen hordozható.

Ezért is kezdtünk el handpan tanítással foglalkozni, workshopokat és tanfolyamokat tartani. A hangsúlyt az élményre helyezzük, minden alkalmon jó a hangulat és a kezdő handpanesek együtt lehetnek részesei az első sikereknek. Próbáld ki te is az örömzenélést a handpanen, és tanulj vidám társaságban a Pure Tune Handpan Zeneiskola elkötelezett és szenvedélyes tanáraitól!

Ide kattintva nézd meg aktuális handpan tanfolyamainkat!

Mi hisszük, hogy a zenélés olyan örömforrás, ami hosszú távon jobbá, szebbé teszi az életünket. Ezért is reméljük, hogy kedvet kaptál a zenéléshez! 

Az ütős hangszerek sokféleségéből fakadóan szinte garantált, hogy találsz az életedbe könnyen passzoló, személyiségedhez, érdeklődésedhez és pénztárcádhoz is illeszkedő ütős hangszert. Ha ez éppen a handpan, akkor várunk szeretettel örömzenélésre!

Handpan koncertek, események és hírek a Pure Tone Facebook oldalán

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn