Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

A misztikus tibeti hangtál története és gyógyhatásai

A tibeti hangtál a Himalájából jutott el a nyugati emberek otthonaiba, népszerűségét bizsergető, meditatív hangjának, relaxáló hatásának köszönheti. 

De tényleg gyógyító erejű a tibeti hangtál zene? Mire jó a tibeti hangtál terápia, milyen hatása van a testre, lélekre? 

Mi a tibeti hangtál?

A tibeti hangtál egy fémből készült tál, amivel az emberi fül számára különös és nyugtató hatású hangokat, rezgéseket keltenek. Egyes források szerint szerzetesek sok ezer éve használják meditációhoz, elmélyüléshez. 

Ma már azonban a nyugati emberek, természetgyógyászok körében is kedvelt, relaxációkat, hangfürdőket kísérnek vele.

A hangtálak eredete

Ha becsukod a szemed, a tibeti hangtál zene képzeletben eléd hozza a Himalája égbe törő csúcsait, a buddhista kolostorokat és a szélben lengő, színes imazászlókat. Hangjuk tényleg varázslatos, pedig valójában még az sem bizonyított, tényleg a szerzetesek használták-e őket és hogy pontosan honnan származnak. Sőt, angol nyelvű források szerint a Tibetben megkérdezett szerzetesek sohasem hallottak a hangtálakról.

Feltételezhető, hogy tibeti hangtálat a Távol-Keleten, a Himalája határvidékén Tibetben, Észak-Indiában vagy Nepálban készítettek először.

A buddhizmussal sokban közös hindu hit szerint egyébként maga a világmindenség is egy hangból született meg, ez a tibeti hangtál indiai eredetét látszik igazolni.

A hangtálakat jó érzékkel megáldott kereskedők tették népszerűvé az egész világon. Ők kezdték terjeszteni a misztikus, tibeti eredetet, így a tálak igen jól eladhatóvá váltak. 

A tibeti hangtál felépítése és típusai

Az eredeti, kiváló minőségű tibeti hangtál 5 vagy 7 fém ötvözetéből készül, melyek befolyásolják a hangok árnyalatait, emellett szimbolikus jelentőségük is van. Az egyes fémek a bolygókat jelképezik, ezek az arany, ezüst, réz, vas, ón, ólom, higany.

Emellett ma már használnak kristályból készült hangtálakat is.

A hangtál értékét a hangja, azaz a rezgés hossza határozza meg. Ez minden hangtál esetén egyedi. A jobb csengésű, hosszabban rezgő tibeti hangtálak terápiás minőségűek, ezért alkalmasak hangterápiára, hangmasszázsra.

Egy hangtál jellemzően 12-14 hangot képes kelteni. 

A tibeti hangtál hangját befolyásoló tényezők:

1. Méret: Minél kisebb, annál magasabb hangon és annál rövidebb ideig szól, a nagyobb tálak hangja mélyebb és tovább hallható.

2. Vastagság: A vékonyabb falú hangtálak jobban képesek átadni a testnek a rezonanciát. Léteznek több rétegű tibeti hangtálak, ezek drágábbak, viszont hosszabban és mélyebb hangon szólnak.

3. A hangkeltő eszköz: Használhatunk különböző anyagból készült dörzsfát, kalapácsot, amikkel eltérő módon lehet megszólaltatni a hangtálat.

4. Kor: A hangtálnak jót tesz az idő múlása. A tibeti hangtálak hangja idővel teltebbé és összetettebbé válik. A 15 éves hangtál még fiatalnak számít, egy 150 éves hangtál pedig különösen értékes, de léteznek 400 éves hangtálak is.

5. A belekerült fémek típusa és mennyisége: Az egyes hangtálak hangját a felhasznált fémek mennyisége is befolyásolja, és azok a legértékesebbek, amelyekbe mind a 7 fém belekerült.

6. Elhelyezkedése: A hangtál hangját egy nagy felület, amivel érintkezik, jelentősen képes tompítani. Ezért egy (hagyományosan brokátból készült) alátét megnyújthatja a csengést, akár a padlóra, akár az asztalra tesszük.

A hangtálak díszítése is eltérő, de ez nincs hatással a minőségére, csak esztétikai jelentősége van.

A tibeti hangtál terápia előnyös hatásai

A tibeti hangtál zene segít ellazulni, elmélyülni a meditációban és gyógyító hatást is tulajdonítanak neki.

Számunkra leginkább a stressz kezelésében van jelentős szerepe.

Azonban kutatások is igazolják, hogy a tibeti hangtál meditáció során keletkező hanghullámok megfelelnek az agyban bizonyos tudatállapotokért felelős hullámoknak.

 • Alfa-hullámok: a meditációs és békés tudatállapot hullámai
 • Béta-hullámok: az agy által leggyakrabban termelt hullámok
 • Delta hullámok: mélyalvásban fordulnak elő
 • Théta hullámok: alváskor jönnek létre

Megfigyelések szerint a tibeti hangtálak által létrehozott hullámok sorozata az agy által termelt alfa-hullámokkal azonosak, ezért segítenek ellazulni.

A tibeti hangtál terápia háromféleképpen hathat ránk*:

 1. fizikailag: oldja a feszültséget, hatásos lehet migrén és fájdalom ellen, ellazít
 2. mentálisan és érzelmileg: megnyugtatja az elmét, segíti a koncentrációt
 3. spirituálisan: harmóniát és egyensúlyt teremt

*Tudományosan ezeknek a hatásoknak csak egy része igazolt, ezek közé tartozik a relaxáció, nyugtatás. A hangfürdő tényleges fizikai hatásaira még csak kevés kutatás létezik, kis résztvevőszámmal.

A gyakran végzett hangterápia hatása:

 • csökkenti a stresszt
 • megnyugtatja az idegrendszert
 • kitisztítja az elmét
 • mélyen ellazítja a testet és a lelket
 • az érzelmi feszültséget is oldhatja

A tibeti hangtál zene különlegessége a frekvenciákban való gazdagság. Mivel párhuzamosan több hang szólal meg, a 4-5 fő hang mellett alhangok keletkeznek. Ez adja a tibeti hangtál mélyen megérintő hangzását és ettől válik a tibeti hangtál meditáció páratlan élménnyé.

Tibeti hangtál és a hangfürdő 

Angol nyelvterületen hangfürdőnek, hang gyógyításnak, éneklő hangtál terápiának is nevezik ezeket a relaxációs szeánszokat.

A tibeti hangtál meditáció, vagy hangmasszázs, hangfürdő többféleképpen is végezhető, a legtöbb esetben a résztvevő kényelmesen fekszik.

A hangtál elhelyezhető

 1. a test különböző pontjain, 
 2. a test körül vagy 
 3. a szoba különböző részein (csoportos hangmasszázs esetén)

A tibeti hangtál meditáció kísérhető vezetett meditációval is.

Általában egyszerre több, különböző méretű hangtálat szólaltatnak meg, ezek hangja, rezgése összeadódik és együtt hipnotikussá válik.

A hangfürdőn általában csoportban vesznek részt. Mindenki a földre fekszik, például egy kényelmes matracra. A hangfürdő vezetője játszik a tibeti hangtálakon, gongokon és egyéb regzést keltő eszközökön. Jellemzően kevés a fény, a résztvevők betakaróznak, hogy még teljesebb legyen az ellazulás.

Nem tudni, pontosan honnan származik a hangfürdőzés, feltételezhetően a nyugati modern spiritualizmusból született, és nem egy ősi szertartásról van szó, de még csak nem is Tibetből került hozzánk (ahogy maguk a hangtálak sem).

A hangfürdőzés bizonyított hatásai

 • javítja a hangulatot
 • csökkenti a stresszt és a feszültséget
 • enyhítheti a fáradtságot
 • mérsékli a depressziót
 • kis mintájú tesztek a légzésre, szívverésre, vérnyomásra gyakorolt pozitív hatásokról számoltak be

A tibeti hangtál terápia tehát igazoltan pozitív hatást gyakorol a lélekre, megnyugtat és ellazít, hatékony a stresszkezelésben, és lehetnek egyéb kedvező fizikai-testi hatásai is. Azonban nem szabad csodaszerként tekinteni rá, ami mindenre jó.

A hangtálakat fizikai betegség esetén is használhatjuk kiegészítő kezelésként (például fájdalom csökkentésében), de sosem önmagában.

Hogyan kell megszólaltatni a tibeti hangtálat?

A tibeti hangtál megszólaltatásához eszközökre lesz szükséged, dörzsfára, ütőre, esetleg kalapácsokra.

A dörzsfa végét színes szövettel tekerik be, ezt a részt kell a hangtál külső oldalához szorítani és körbe-körbe mozgatni. A kalapács készülhet fából, végét velúr anyaggal vonják be, illetve létezik filc kalapács is, ezeket szintén a tibeti hangtál belső peremén viszik körbe. Hallgasd meg ITT, hogy szól, ha dörzsölik.

Ütővel óvatosan meg kell kongatni a hangtál falát, kívülről. Hallgasd meg ITT, hogy szól, ha kongatják.

Elsőre nem biztos, hogy sikerül, türelemre és gyakorlásra van szükség, hogy szépen szólaltasd meg a hangtálat. A hangulatod és energiaszitned is befolyással lesz a hangtál hangjára, lehetséges, hogy különböző lelki állapotokban másmilyen hangon szól majd a hangtál.

Hangtál meditáció Nepálban (videó)

Hol kapható?

A tibeti hangtál hagyományosan kézzel készül, de ma már sok olcsóbb, gyári verziót is kapni. Ha eredeti, kézzel készült tibeti hangtálat szeretnél, muszáj többet áldozni rá, viszont egy életre vásárolod, ráadásul egy gyönyörűen csengő darab lehet a tiéd. 

A hangtál ára a súlyától függ. 

Az alábbi árakon juthatsz hozzá magyar webshopokban kézzel készült hangtálakhoz:

 • 0,45 kg ~ 22.000 Ft
 • 0,8 kg ~ 50.000 Ft
 • 2,2 kg ~ 170.000 Ft.

Gyári hangtálak árai:

1 kg ~ 18.000 Ft

Ha kedveled a varázslatos, meditatív hangzásvilágot, és szívesen tanulnál zenélni, próbáld ki a handpant!

Ma már a handpant is használják meditációkhoz, hangfürdőkhőz, előnye, hogy nem csak a lelket megnyugtató rezgésekkel lazít el, de dallamot is játszhatsz rajta, ami érzelmileg is kedvező befolyással van a lélekre.

A handpan egy ütős, modern hangszer, intuitívan, zenei előképzettség nélkül is lehet rajta zenélni, és rendkívül gyorsan megtanulhatóak az alapok. Akár már pár óra gyakorlás után eljátszhatod az első dalt.

Ha belekóstolnál, gyere egy a fél napos workshopra, ahol másokkal együtt élvezheted a zenélés örömét:

Ide kattintva nézz bele, hogyan néz ki egy handpan workshop!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn