Barion Pixel

Hívj minket:

06 70 384 7531

Írj nekünk:

peti@puretonemusic.hu

Gyere el hozzánk:

1117 Budapest, Budafoki út 111-113

Riq, a közel-keleti csörgődob

Az arab zenék rendkívül gazdagok a különböző ritmus hangszerekben, a közel-keleti hagyományos és modern muzsikák jellegzetes hangzásvilágához egyaránt sokat tesz hozzá a darbuka, a daf, vagy éppen a riq.

Mi a különbség az egyes dobok között? Miben más a riq és honnan ered? Hogyan csalogatják ki belőle azokat a jellegzetes “keleties” hangokat? 

Megtudod a cikkből!

Mi a riq?

A riq, rik, riqq egy keretes, kézi csörgődob, ami főleg az arab-nyelvű országokban népszerű, illetve használják még Olaszországban és Görögországban is.

Gyakran ütik rajta a ritmust zenekarban, de szólóban is használják.

Riq
Forrás: Flickr

A riq megszületése

A riq a daf nevű dob átalakításával született meg. A daf egy Iránban és a környező országokban használt, nagy, keretes dob, csörgő helyett fém karikák vagy lánc kerül rá. 

Membránja hagyományosan ló, kecske vagy marhabőrből készül. A daf átkerült Egyiptomba, ahol kissé átalakult, ezért szükségessé vált, hogy névvel is megkülönböztessék a daftól: így született meg a riq.

A daf egyszerűbb játéktechnikát igényel, az alapritmusok ütésére szolgál, a riq hangterjedelme azonban komplexebb és bonyolultabb ütéstechnika szükséges megszólaltatásához.

A riqen sokáig csak Egyiptomban játszottak, később azonban az egész Közel-Keleten népszerűvé vált. 

Manapság pedig az egész világon szívesen ütik a ritmust valamilyen csörgődobbal, ami nevében ugyan nem feltétlenül riq, származását tekintve azonban mind ennek az egyiptomi hangszernek a leszármazottja.

A riqen hagyományosan csak férfiak játszanak.

A riq felépítése

A riq henger alakú, egyik oldalára membránkénti bőrt feszítenek, teste fa rétegek összeragasztásával készül. A membrán hagyományosan kecske-, vagy halbőr.

Oldalain egymástól egyenlő távolságra két párhuzamos réseket vájnak, ezekbe 5 pár, vagyis 10 db apró fémcsörgő (mini cintányér) kerül. 

A dobok felső pereméről szögeket ütnek be,  amik a dob testének két rétege között futnak és áthaladnak a cintányérok közepén kialakított lyukon is. 

A dob teste kívül és belül, illetve az alsó permeken is geometrikus mintával díszített, ami fa és/csont berakásokból készül.

A riq szerepe a modern egyiptomi zenében

A riq Egyiptomban ma elsősorban szórakoztató szerepet tölt be, különböző eseményeket, például esküvőkön és más ünnepségek alkalmával fellépő zenekarokban szólal meg. Ezen felül éjszakai klubokban és a turisták számára rendezett zenei eseményeken is ütik a riqet, illetve koncerteken, színházakban és a televízióban és rádióban is gyakran hallható.

Riq-típusú dobok a világ körül

Az eredeti riq – Egyiptom

Az eredeti riq méretben kb. akkora, mint egy tányér.

Legendás riq művész volt például Ibrahim Afifi, aki Umm Kulthum (“a Kelet Csillaga”) híres egyiptomi énekest kísérte.

Így szól a riq

Forrás: Flickr

Daf – India

Az indiai típusú dafon ütővel játszanak és méretben is jóval nagyobb a riqnél. Általában népzenében szólal meg, de Indiában más műfajban is lehet hallani.

Így szól az indiai daf

Forrás: Flickr

Mazhar – Szíria

A mazhar arabul azt jelenti: „a hely vagy személy, ahol valami megjelenik”. 

A vallásos zenében a „mazhar” egy nagy, nehéz tamburint jelent, amely nagyobb, mint a daf. A mai napig a Közel-Kelet összes országaiban, elsősorban Egyiptomban, Szíriában és Libanonban használják, illetve szekták kedvelt hangszere.

A mazhar kerete általában fából készül, a keretének a belső peremén kb. 70 pici gyűrű található, réz csörgői (ha vannak) meglehetősen nagyok (10-13 cm átmérőjűek). 

Amikor a gyűrűk az előadás során mozognak, belülről ütik a bőrt, ez harmonikus hangokat kelt. 

Így szól a mazhar

Forrás: Flickr

Tef – Törökország

A tef a riq modern változata. Ez egy könnyű keretes dob, 5 pár cintányérral. A tefet kialakítása, kis súlya és a finom kidolgozottsága rendkívül népszerűvé tette. a világ különböző tájáról származó zenészek mind beleszerettek a “török riqbe” és előszeretettel használják.

Érdekesség, hogy Törökországban a legjobb tef játékosok a bolgár vagy török  cigányok közül kerülnek ki.

Így szól a tef

Forrás: Flickr

Tamburello – Olaszország

A tamburinhoz rendkívüli módon hasonlító tamburello még az olasz törzsi időkből származik és ma is gyakran megszólal a népzenékben. Érdekes, hogy a hangszerrel azonos nevű sportág is létezik, amit tamburellókkal játszanak.

Így szól a tamburello

Forrás: Flickr

Hogyan kell játszani a riqen?

Sokféle és változatos játéktechnikával szólaltatható meg a riq. A csörgők lehetnek halkak, ez a klasszikus vagy “finom” technika, vagy intenzívek, ez a “cabaret” technika. A klasszikus technika során két kézben tartják a dobot, a “cabaret” szerint pedig egy kézben rázzák.

A zenész ülhet vagy állhat, a dob membránját a közönség felé tartva.

A mutató- és hüvelykujjával tartja a keretet, a maradék 3 ujjal üti meg a riqet.

A mélyebb hangokat a muzsikus nyitott tenyerével, a dob közepének megütésével szólaltatja meg.

A magasabb, élesebb, pattogó hangokat pedig az ujjbegyekkel a membrán a kerethez közel eső peremét megütve éri el.

A cintárnyéroknak köszönhetően a dob idiofon, csilingelő hangokat is kelt.

Ha az egész dobot rázzák, erőteljes csörgő-csilingelő hang jön létre.

A legtöbb esetében egy zenekarban megszólaló riq adott ún. ritmusképleteket (meghatározott és ismétlődő ritmus sorozatokat, mintákat) játszik, ilyen például a iqa’at vagy az awzan.

Egy adott ritmusminta képez egy zenei egységet (az arab zenékben pl. dum-dum tak dum tak vagy ugyanez az általunk is ismert szolfézsban ti-ti tá ti tá), a riq játékos ezeket ismételgeti.

Megtetszett a riq?

Szívesen kipróbálnál te is egy dobot? Képzeld csak el, hogy létezik olyan hangszer, amit a dobhoz hasonlóan kell megütni, mégis akár már pár óra alatt eljátszahatod rajta az első dalt! Még zenei előképzettség sem kell hozzá.

Ez a hangszer handpan. A handpan ritmus és dallamhangszer is egyben, s bár egészen másként szól, mint egy dob, magával ragadó élmény rajta játszani. A handpan egy meditatív, relaxáló, idegnyugtató hangszer, aki egyszer próbálta vagy hallotta, sosem felejti el a hangját.

Ha bizonytalan vagy, gyere el 3 órás handpan workshopunkra, ahol kipróbálhatod a handpant, mielőtt vásárolnál egyet, vagy befizetnél egy tanfolyamra. 

Ha az alapokat hozzáértő zenésztől tanulod meg, a sikerélmény garantált, ráadásul tudsz kérdezni, míg egy autodidakta módon tanult hangszer nem biztos, hogy pont úgy viselkedik, ahogy azt várod.

Nézz bele ebbe a videóba és hallgasd meg, hogy szól a handpan!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn